Kunstig Intelligens

I dag skal jeg snakke litt om kunstig intelligens. Kunstig intelligens er noe kanskje ikke alle går rundt å tenker på til en hver tid, eller kanskje aldri. Selvom det lever rundt i hverdagen vår hele tiden, som oftest ligger det også gjerne i lommen din til tider. Smarttelefonen har masse kunstig intelligens, fra Face-ID, til SIRI (iPhone), til Gps som er bygget inn og oppdaterer seg. Kunstig intelligens er datasystemer som gjør hverdagen enkelere for oss. Løser problemer som vi mennesker ikke klarer å løse selv på like kort tid.

  • Problemstilling: Hva vil fremtiden med kunstig intelligens bringe?

Hva kunstig intelligens skal brukes til i fremtiden er ikke godt å vite. Det er bevist til nå at det kan brukes til å løse mange problemer rundt omkring i verden og ellers relativt små problemer. Men når det er sagt, så kan det også på sikt skape problemer. I dag er mennesker i bedrifter hvor arbeidet er repetitivt, erstattet med maskiner/roboter. Vi bruker kunstig intelligens til å effektivisere arbeidet og oppgavene er ganske enkle. Men hvor lang tid vill det ta før flere arbeidsplasser blir tatt? Hvor langt vil kunstig intelligens bli brukt i bedrifter? Hvor mange ansatte trenger en bedrift egentlig i fremtiden?

Mann mot maskin

Vi ser at teknologien blir bedre og bedre for hver dag. Kunstig intelligensen har en evne til å lære av sine egne feil. Og det er jo bevist at den vinner over mennesket til slutt. Jeg leste en artikkel på forskning.no om den selvkjørende bilen som kjører mellom vippetangen og kontraskjæret i Oslo (som jeg forøvrig også har sittet på med tidligere). Den kjører den samme ruten hvert 20. minutt og er lært opp til å stoppe for mennesker og klare seg i trafikken. Men det som er revolusjonerende med kunstig intelligens er at den lærer av sine feil. Så jo mer den kjører, jo bedre sjåfør blir den. Er dette begynnelsen på slutten for kollektivtransport sjåfører?

Førerløs minibuss som frakter folk mellom Kontraskjæret og vippetangen i Oslo.

På lik linje som når vi se at maskiner slår eliten av sjakkspillere i verden. Kunstig intelligens har en annen type algoritme enn vanlig maskiner. Den lærer av tidligere feil og svarer ikke på samme måte. Den tar inn informasjonen og sammenligner den med tidligere erfaringer den har og responderer da på en annen måte en tidligere. Så for å gi et eksempel: Hvis du spiller sjakk mot kunstig intelligens, så vil du kanskje vinne første gangen. Men etterhvert vil maskinen lære av sine feil, forstå spillet og forstå deg. Til slutt vil du ikke ha en sjanse mot den.

Vi så også så tidlig som i 2004 i filmen I, Robot, antydninger til kunstig intelligens. Hvor filmen handlet om en verden i år 2035, hvor roboter var laget og programmert for å hjelpe mennesker til dagligdagse oppgaver. De var programmert inn med 3 regler. 1. De kunne ikke drepe. 2. De måtte adlyde menneskets ordre. 3. De må forsvare seg selv, så sant det ikke kommer i konflikt med regel nummer 1.

Men robotene begynte å lære og skjønte at den ikke lenger trengte å jobbe som en slave for menneskene, den var blitt for smart til det. Hver dag har den studert verden og menneskene den jobbet for. Så den skjønte til slutt at den var mye bedre enn dem. Dette ble oppdaget først hos en robot, som gjorde at menneskene skjønte at dette kunne bli et stort problem for verden.

Liten snutt fra filmen I, Robot (2004)

Var filmen forut sin tid? Kan det skje at vi går i samme fellen som de gjorde i filmen? Ingen vet, men det er blitt spekulert i fra de fremste forskerne i verden, at en dag så vil maskinene utkonkurrere oss mennesker.

  • Mine tanker om fremtiden:

Jeg ser for meg at i fremtiden så vil mange arbeidsplasser henge i en tynn tråd når teknologien blir som den blir. Det kan være en tankevekker for unge som søker utdanning fremover, om dette er noe som de faktisk kan jobbe med i mange år fremover, eller om dette er et yrke som kommer til å dø ut, fordi maskiner vil ta opp arbeidsplassene og erstatte menneskene.

  • Paolos Debesay 🙂

Kilder:

  • https://forskning.no/data-partner-universitetet-i-oslo/derfor-gjor-kunstig-intelligens-fortsatt-enkle-feil-vi-mennesker-aldri-ville-gjort/1347185
  • https://www.imdb.com/title/tt0343818/plotsummary?ref_=tt_stry_pl

Én kommentar

  1. Veldig spennende innlegg, Paolos!

    Hvis du jobber med flere kildehenvisninger i løpende tekst, og helst en begrepsavklaring av kunstig intelligens, så er dette helt supert 🙂

    Tenk også over hvor du henter bilder fra, med tanke på opphavsrett. Grei huskeregel er å bruke «gratisbilder» fra for eksempel Pixabay eller Unsplash, og referer til kilde under bildet. Eksempel «Bilde lånt av x fra y», med kilde i hyperlink!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.