Arbeidsledighet og Sosiale Konsekvenser ved Kunstig Intelligens

I mitt forrige innlegg snakket jeg litt om kunstig intelligens. Hva det er og hvordan det blir anvendt i hverdagen vår. I dag skal jeg gå dypere inn på hvordan jeg selv tror det kan ha en effekt på fremtiden vår. Jeg skrev litt i det forrige inlegget om hvordan den selvkjørende bussen mellom kontraskjæret og vippetangen i Oslo fungerer. Jeg la så til problemstillingen: om dette kan være begynnelsen på slutten for kollektivtransport sjåfører.

Vi har sett i lang tid at arbeidsplasser går tapt på grunn av effektivisering av arbeid, grunnet anskaffelser av maskiner som gjør arbeidet hurtigere og mer kostnadsbesparende. Det er ingen hemmelighet at ansattes lønn, er en av de største kostnadene til bedrifter. Bedriftene velger da en løsning som koster dem masse penger til å begynne med, ved å anskaffe seg denne nye og dyre teknologien. Det vil lønne seg på sikt, hvor de kutter kostnadene sine betraktelig ved å kutte flere arbeidsplasser og erstatte dem med maskiner.

Hvor mange arbeidsplasser vil gå tapt i kollektivtransporten?

https://premium.vgc.no/v2/images/b4a7812a-7f41-4ec0-96ae-694943342ee5?fit=crop&h=1309&w=2048&s=e7ad7a385014fd6006b5d73ee35f96bf977ac404

Jeg ser for meg om ikke mange år at t-banen og trikkene i Oslo, vil være selvkjørt. Der vil utrolig mange arbeidsplasser bli borte. Oslo har allerede begynt med en selvkjørende buss, som jeg snakket kort om i mitt forrige innlegg. Denne er blitt stilt ut som en attraksjon for turister og en artig måte å fremkomme mellom de to plassene i Oslo. Men hovedsakelig er den der for videre forskning og læring. Skaperne av bussen ser på utviklingen hver dag og har en visjon om at om få år, så vil det være flere selvkjørende busser i Oslo. Med den visjonen er det en selvfølge at mange arbeidsplasser vil gå tapt, samtidig som det vil være med på å skape en del arbeidsplasser for å holde disse bussene i gang. Men bussjåfør yrket vil bli mindre og mindre med årene som kommer. Det vil ikke være veldig lenge til dette vil bli tatt i bruk hos rutebussene omkring Oslo.

Vil dette påvirke studenter som søker utdanning og yrkesretning i fremtiden?

Dette vil absolutt ha en innvirkning på hvordan studenter i fremtiden vil tenke rundt valg av utdanning og yrkesretning. Jo mer teknologi vi tar i bruk rundt arbeidsplassene våre, vil det være naturlig at noen yrker nesten vil dø helt ut. Allerede i transport og logistikk bransjen har vi sett at roboter har tatt over. De både frakter og leverer varer.

Roboter på Aker universitetssykehus frakter klær.

Jeg selv jobber til daglig på Akershus universitetssykehus hvor jeg ser roboter i gangene som frakter pasienter, mat, klær og kaster søppel. De har vært veldig revolusjonerende for sykehuset og har selvfølgelig effektivisert arbeidet til mange, som kan bruke mer tid på pasientene enn å gjøre andre oppgaver. Men det har kostet flere arbeidsplasser hos portørene som blir erstattet med disse robotene.

Sosiale konsekekvenser i hverdagen

Kunstig intelligens er allerede en del av hverdagen til mange av oss. Den hjelper oss med de simpleste oppgaver i hjemmet eller på jobben. Om det så er siri på telenfonen din, robotgressklipperen i hagen, robotstøvsugeren din eller en google assistant i hjemmet ditt. Jeg personlig har som mange andre falt for fristelsen til å kjøpe en del av disse tingene. Litt fordi jeg er en mann som er glad i duppeditter og som alle andre syntes det er gøy med ny teknologi. Men har det gått for langt når jeg i stedet for å skru på bryteren til lyset, velger å snakke til min google home assistant for å få lys i hjemmet? Jeg velger å snakke til denne kunstig intelligensen for å slå på musikk eller google noe for meg, i stedet for å ta opp telefonen å gjøre det selv. Når er det gått for langt?

Google Home Assistant

Konsekvensene av at vi tillater oss å bruke kunstig intelligens for mye, gjør at vi slutter å tenke selv. Vi lar maskiner gjøre de enkleste oppgavene for oss, som ellers bare er sunt at vi gjør selv. Jeg er 26 år i dag og bruker alle disse maskinene daglig. Om kort tid har jeg sikkert noen barn springende rundt, og teknologien vil bare være mer avansert og mer ¨hjelpsom.¨ Vil dette prege dem som vokser opp da? Vil jeg bli så tiltaksløs at jeg ikke lærer ungene mine enkle oppgaver i hjemmet, som å støvsuge gulvet eller lese nyhetene og sjekke værmeldingen? Vil kunstig intelligens bli så normalisert i hverdagen til våre barn og hvor mye skal vi tillate det?

Konklusjon

Det vil bli vanskeligere å få seg jobb uten en utdanning, for jobbene som f.eks butikkmedarbeider vil kanskje ikke være der lenger. Det kan vi se allerede med Amazon Go, som har åpnet 15 butikker som er selvdrevne. Og de planlegger å åpne inntil 3000 nye i USA, i løpet av året 2021. Dette kan føre til et arbeidsledighetsproblem i fremtiden.

https://www.nettavisen.no/okonomi/amazon-go-denne-butikken-ser-hva-du-gjor-og-trekker-pengene-rett-fra-kortet-ditt/s/12-95-3423848523

Vi mennesker ender opp med å tape masse sosial kontakt. Vi kommer til å la kunstig intelligens styre for mye av livene våre. Ingen mennesker å kommunisere med i butikkene, bussene kjøres av seg selv og vi kommer til å snakke med enda flere chatbotter i kundeservicen hos diverse bedrifter. Den sosiale kontakten blir bare mindre og mindre, og det ser bare mørkere ut for hver dag som går.

  • Paolos Debesay 🙂

Kilder:

Ahus roboter – https://www.nrk.no/osloogviken/effektive-roboter-frigjor-mer-tid-til-pasienter-1.12644057

Selvkjørende buss – https://www.aftenposten.no/oslo/i/3JrM9L/setter-inn-selvkjoerende-busser-i-oslo-sentrum-skal-takle-fotgjengere

Amazon Go – https://www.nettavisen.no/okonomi/amazon-go-denne-butikken-ser-hva-du-gjor-og-trekker-pengene-rett-fra-kortet-ditt/s/12-95-3423848523

12 kommentarer

  1. Wow, Paolos! Dette var skikkelig gøy å lese, og ikke minst se. Det er så kult at du har jobbet med underoverskrifter, bilder og ikke minst videoer. Jeg ser at du har tatt deg god tid til å skrive dette, og resultatet du ender opp med er veldig bra!

    Du peker på noen elementer ved kunstig intelligens og de konsekvensene som fører med, og du reflekterer rundt disse på en veldig god måte. Du skaper troverdighet hos leseren fordi du formidler på en så god måte, og når du i tillegg tar din personlighet inn i det.

    Veldig bra at du har jobbet med kilder, og til neste gang vil jeg gi deg et tips om å bruke hyperlink fremfor lenker i løpende tekst. Dette vil se penere ut visuelt, og kan enkelt gjøres ved å markere teksten du har skrevet, trykke på «hyperlink», og velge «åpne i ny fane». Da kan du også referere til ditt tidligere blogginnlegg, sånn at du kan føre lesere dit også. Dette kunne du også for eksempel gjort når du nevnte Amazon Go, hvor du i påstanden kunne hyperlinket til kilden 🙂

    Fortsett med det gode arbeidet ditt – dette var en fryd av en leseropplevelse 😀
    PS: Del på LinkedIn om du ikke har gjort det!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.