5 Barrierer mot klimatiltak

I dette innlegget skal jeg ta for meg Per Espen Stoknes 5 barriere mot klimatiltak, etter å ha lest artikkelen hans inne på forskning.no om holdninger og handlingene våres når det kommer til den globale oppvarmingen, har jeg gjort meg opp noen tanker, og dette er det jeg skal snakke om i dag.

Barriere 1: I denne barrieren snakker Stoknes om at klimasaken oppleves som fjernt og langt borte fra de fleste. Isfjell som smelter, havnivå som stiger, flom, tørke, branner og andre klimaforstyrrelser som skjer langt borte fra der de fleste av oss bor. Disse tingene rammer ikke meg eller mine, og så er konsekvensene ofte lenger frem i tiden.

Jeg er enig i tankegangen til Stoknes her. Jeg personlig handler svært sjeldent med tanken over at det jeg gjør, vil gi konsekvenser for noe/noen som er langt borte, eller noe som vil påvirke fremtiden for mange.

Barriere 2: Her snakker Stoknes om dommedagsvarsler. Hvor folk er lei over å høre at det vil koste masse penger, tap og oppforing. At vi skygger unna det som er negativt ladet og tap av økonomi.

Her vil jeg også si at Kroknes har rett. Jeg tror at mange skygger seg unna dårlig nyheter generelt. At vi hopper over de viktigste nyhetssakene fordi overskriften kanskje er negativt ladet, eller at det ikke interesserer fordi man selv føler en skyld i det.

Barriere 3: Konflikt mellom hva vi vet og hva vi gjør. Her stiller Kroknes spørsmål til hvorfor vi flyr, spiser biff, og bruker fossilt brennstoff, selv om vi vet at det skader jorden vår.

Jeg tror personlig at mange går en runde med seg og prøver å rettferdiggjøre tanken over at det de gjør ikke er så ille, og derfor heller ikke gidde å tillate seg å lære mer om global oppvarming.

Barriere 4: ´´Ved å fornekte ubehagelige fakta om global oppvarming, kan vi finne tilflukt fra frykt og skyld. Fornektelse baserer seg på selvforsvar, ikke mangel på informasjon´´

Barriere 5: ´´Vi filtrere nyheter gjennom vår profesjonelle og kulturelle identitet. Vi ser etter informasjon som bekrefter våre eksisterende verdier og skygger unna informasjon som utfordrer disse. Hvis ny innsikt krever at vi må forandre oss, skal det mye til for at vi tar det inn over oss. Vi opplever motstand når vi må endre på vår egen identitet.

Stoknes har også laget 5 strategier for å snakke om klima som vil motivere oss til å endre atferden vår.

Den første løsningen/strategien går på at vi bør snakke positivt om klima og agere deretter. Og bruker sosiale nettverk for å spre budskapet.  Folk liker å gjøre som folk flest og sånn får man flere med seg.

Den andre løsningen er snakke om klima med positive rammer. Hvis vi hele tiden snakker negativt om klima og på en måte hvor det bare handler om tap, offer og katastrofer. Så vil det virke i mot sin hensikt. Men hvis vi snakker om det mer positivt og hva det vil gjøre for våre barn og barnebarn vil det ha en mye bedre effekt på alle rundt oss.

Den tredje løsningen går rett og slett ut på at det er mange som i dag føler det er et tiltak å leve mer bærekraftig. Så vi må finne på en måte å gjøre det enklere å leve mer bærekraftig, så det vil bli enklere for folk og at det blir den nye normalen.

Den fjerde løsningen handler om at dårlig nyheter og dommedag ikke faller så godt i smak hos de fleste. Og at vi heller bør snakke mer om hvilke løsninger forskere har kommet med, om hvordan fremtiden vil se ut og hva vi har å se frem til.

Den siste og femte løsningen går ut på at vi må ønske flere målinger og indikatorer på ting. Så det i lille, at hos hver innbygger kan man se hvor mye hver enkelt person, eller hver enkelt by gjør for det store felleskapet. Alle liker resultater, så hvorfor ikke få dem frem for å motivere?

Konklusjon

Klima og global oppvarming er noe vi kommer til å ha med å gjøre for alltid. Men ved å lese gjennom ting som dette og prøve å ta det til seg, så kan vi sammen gjøre mye for jorden vår. Det å leve mer bærekraftig bør være et mål for alle. Og hvis man på individnivå ser på seg selv og sine handlinger, så er det nok mye feil man vil finne. Hvis man da kan finne på små enkle justeringer i hverdagen for endre på ´´dårlig vaner¨så vil vi allerede på kort sikt se at vi har kommet et godt stykke på veien.

Kilder:

https://forskning.no/handelshoyskolen-bi-klima-partner/5-barrierer-mot-klimatiltak/453056

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *