Veien til Mentorer, Nettverk og LinkedIn

I dette innlegget skal jeg ta for meg temaet som omhandler mentor. En mentor er en veileder som kan hjelpe deg opp og frem i arbeidslivet. En som kan guide deg i riktig retning, gi deg tips og triks til hva du skal gjøre og ikke. En mentor er en person med bred erfaring som skal kunne guide deg, coache deg eller innenfor sitt felt, skape karrieremuligheter.

Jeg har i forkant av dette innlegget gjennomført en kurs kalt First Round. Det var et kurs jeg ble anbefalt som skal vise hvordan du skal bygge deg et nettverk. Det er 8 moduler i kurset, hvor hver modul tar for seg et tema for hvordan å enten bygge nettverk eller skaffe seg en mentor.

Modul 1 – Din identitet:

Modul 1 handler om din identitet som profesjonell i næringslivet og din identitet som student. Disse to identitetene vokser ved siden av hverandre samtidig. For du er ikke ferdig utlært selv om du er profesjonell. Selv når du er profesjonell så vokser fortsatt identiteten din som student. Det er ikke sikkert at når du begynt i ny jobb at du er helt trygg i din rolle.

Kurset peker til 5 kvaliteter du kan ha med deg når du søker hjelp fra en mentor.

 1. Empati: Å se ting fra perosnen du oppsøker hjelp fra sitt perspektiv. (Point of view)
 • Nysgjerrighet: Vise den som hjelper deg hvor nysgjerrig du er på deres reise, erfaringer og opplevelser.
 • Takknemlighet: Vis takknemlighet for at dem gir av sin tid til deg.
 • Relevanse: Fortell hvorfor dette er nyttig og viktig for deg.
 • Respekt: Behandle den som hjelper deg med respekt og behandle dem som du øsnker at  noen skulle behandlet deg.

Modul 2 – Finne mentor gjennom LinkedIn

 1. ¨Perfect overlap¨:  Det vil si at du starter ved å identifisere deg med noen du kjenner, eller som f.eks. har tatt den samme utdanningen som deg eller du har gått på skole med.
 • Great overlap: Her kan det være noen som jobber innenfor fagfeltet du har tenkt til å jobbe med, eller noe du jobber med selv. Eller noen som tidligere har gått på din skole som jobber med noe innenfor det du studerer.
 • Similarities: At du kontakter noen som allerede er ansatt der du ønsker å jobbe. Eller personer du finner interessante og vil lære mer fra.
 • Someone interesting: Her trenger det ikke være noe annet enn at du finner personen interessant. Spiller ingen rolle om det er innenfor ditt fagfelt eller bransje. Hvis personen er interessant nok og du ønsker å lære, så kan det også gi deg masse.

Modul 3 – Hvordan ta kontakt via linkedin?

Mange er usikre når det kommer til å bruke linkedin for å oppnå kontakt med noen. Hva skal jeg skrive? Skal jeg skrive langt og innholdsrikt? Skal jeg være kort og konsis? Linkedin er et sted du raskere kommer i kontakt med folk, ettersom det er en chattefunksjon inne i appen. Så det blir ikke like formelt som det evt er med E-mail. Men du skal fortsatt holde deg innenfor de 5 kvalitetene som kurset tidligere pekte på. Det som også er viktig og få med seg, som kan være en fallgruve for mange er 3 punkter du må ha med.

 1. Hvem er du?
 2. Hvorfor tar du kontakt?
 3. Hva ønsker du fra personen og hva lurer du på?

Får du bakt inn den informasjonen samtidig som du er ydmyk og konsis, så har du gjort lite feil.

Modul 4 – Koordinering

Tenk deg til at en profesjonell mest sannsynlig har en travel timeplan. Så gjør det veldig enkelt når du tar kontakt. Foreslå sted og tidspunkt, vær fleksibel og respekter at personen ikke har tid med en gang. Men hold det til en kort melding med noen tidspunkter og kanal dere kan nåes på. Evt. Et telefonnummer.

Modul 5 – Navigasjon

Her gjelder de samme prinsippene fra første modul. Du skal opptre etter de 5 kvalitetene som ble pekt på der. Men det er vel så viktig at du forsikrer deg om at de vet hvem du er, hva du ønsker og hvorfor du kontakter dem.

Modul 6 – Opptre profesjonelt

Ved å opptre profesjonelt viser du at du er seriøs og det er alltid viktig. Gjør klar noen spørsmål, så du viser at du kommer forberedt og interessert, men samtidig at du lytter godt til personen. Det kan også være greit å kort introdusere deg selv ved hjelp av 5 punkter du kan følge:

 1. Hvem er du?
 2. Hva er dine interesser og ferdigheter?
 3. Hva er din karriere hittil?
 4. Hvor er du i dag?
 5. Hva er det du ønsker å få ut av samtalen?

Modul 7 – Research

Før du går i samtale med en mentor er det viktig at du gjør litt research på forhånd. Gjøre klar noen spørsmål så du kommer forberedt til samtalen. Gå gjennom spørsmålskategoriene:

 1. The main question: Her handler det om mentors historie og hva som gjorde at de har tattt de valgene de har tatt for å komme dit dem er i dag.
 2. The second question: Her handler det om jobben mentor gjør, hvilke utfordinger de har, informasjon om bedriften og hva mentor gjør dag til dag eller hva jobben  går ut på.
 3. The third question: Her handler det om hva slags råd mentor kan gi deg. Hva kan han hjelpe deg med på veien. Er det noe mentor mener du bør vite hvis du skal inn i samme bransje som han/henne. Er det noen anbefalinger av retning, personer å følge med på som kan være interessante etc.

Modul 8 – Skape relasjoner

Når du har hatt en samtale med en mentor, er det viktig at du viser takknemlighet. Send en melding eller en mail hvor du bekrefter at du setter pris på tiden, informasjonen og virkelig takker for det mentor har gjort. Dette er for å skape en relasjon til mentor, som nå kan være en viktig ressurs for deg, når du skal inn i arbeidslivet. Gode relasjoner i nettverket ditt er gull verdt.

Etter å ha vært igjennom kurset merker jeg at jeg har brukt LinkedIn for lite tidligere. Det er noe jeg må bli bedre på å knytte flere kontakter og være mer på. Det var veldig lærerikt få vite om noen fallgruver her og der som man fort kan brenne seg på. Så fra dette kurset tar jeg med meg mye. Og håper dere som lesere tar med dere litt fra dette innlegget også.

 • Paolos Debesay 🙂

Kilder:

https://first-round.teachable.com/

Én kommentar

 1. Heisan Paolos:)

  Godt skrevet!

  For å utfordre deg litt kan du gjerne forsøke å fokusere på både tittel og innledning på innlegget ditt. Forsøk gjerne og bygg opp en nysgjerrighet og spenning med tittelen og innledningen din, slik at leserne dine blir nysgjerrige på hva resterende av innlegget skal fortelle dem.

  Ellers er det veldig bra jobbet, og du svarer godt på oppgaven.

  Husk også at du henviser til kilder gjennom hele innlegget 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.